Merthal

Evenementen

Elk jaar vinden er in de Mèrthal zo'n 30 activiteiten of evenementen plaats, variërend van klein tot groot. In chronologische volgorde, vanaf begindatum, ziet u hier de geplande evenementen staan.

Dé evenementenhal in Horst aan de Maas

25 jaar Strontniks Mission Impossible

Datum:   vrijdag 28 februari 2014 t/m zaterdag 01 maart 2014

Misssion Impossible

Het fenomeen “ Mission Impossible” verklaard vanuit de tijdsgeest.

We schrijven begin jaren tachtig, verschillende vriendengroepen hebben hun domicilie gevonden bij Barcelona. Een kroeg die qua inrichting doet denken aan een bar uit Zuid-Vietnam ten tijde van de oorlog. Toon sluit de tent en om te voorkomen dat alles uit elkaar valt wordt Mission Impossible opgericht.

De jeugd zoekt altijd de grenzen op en “schopt” tegen de oudere generatie. Voor ons als groep was carnavalsverenging d’n Dreumel zo’n instituut. De carnaval, lang geleden begonnen als feest aan de vooravond van de veertigdaagse vasten, waarin de gevestigde orde voor de gek werd gehouden middels prinsenpakken en onzinonderscheidingen was een persiflage geworden van de oorspronkelijke gedachte. 

Vandaar dat de Mission terug ging naar de bron. Drie prinsen, pakken van een kwartje, mutsen van karton, en de onderscheiding was een bierviltje.

Ook de carnavalsnummers werden van een nieuw jasje voorzien. Kartrekker was No Choice met het nummer Zoepe, zoepe. In de jaren daarna ontstond er een niet aflatende stroom van inventieve nummer met ongepolijste teksten. De drie cd’s gingen als broodjes over de toonbank. Nu nog gelden zij als een collectorsitem. Heel Horst kan nu nog de complete nummers meezingen en ze worden nog oneindig vaak gedraaid tijdens de carnaval.

Innovatief bleef de Mission. Ze bracht als eerste een eigen cd uit, had als eerste een eigen vlag en eigen uniformen. De optocht werd bij de Vlies van commentaar voorzien, gezien de honderden toeschouwers bij het gebouw werd voorzien in en behoefte. Links en rechts waren er wat (kleine) schandaaltjes, die het fenomeen Mission een nog mysterieuzer beeld in de Horster gemeenschap gaven. Dit gegeven werd versterkt door de wekelijkse berichten in de Horster Echo, later gebundeld in twee boeken. Het was een kat en muisspel met d’n Dreumel, maar wel met wederzijds respect. Als op carnavalsmaandag de prins café Kling bezocht, stond daar een koor van honderdvijftig mensen van de Mission om de prins te ontvangen, en kreeg hij een groots onthaal met speech. Zij die daar destijds als prins hebben gestaan zullen dat nooit vergeten.

Liedjesavond, eigen receptie van de prins, kroegentocht met bussen, er ontstond een compleet eigen carnavalsbeleving. Door het jaar heen waren er enorme themafeesten. Hieruit ontstonden relaties er werden kinderen geboren en uiteindelijk werden we zelf ouder. En net als in het boek “animal farm” werden we uiteindelijk (op enkele diehards na) datgene  waar we vroeger tegenaan schopten en stierf alles een langzame dood.

Vrijdag voor de carnaval is er voor iedereen de gelegenheid om dat gevoel nog eens te beleven en nog eens zo’n echte ouderwetse Missionavond mee te maken.  Een aanrader om dat dit jaar nog even mee te pikken, want of het 50 jarig lustrum er ook nog in zit is natuurlijk maar de vraag………………

25 jaar Stront niks (Klik voor een grote weergave)