Merthal

Evenementen

Elk jaar vinden er in de Mèrthal zo'n 30 activiteiten of evenementen plaats, variërend van klein tot groot. In chronologische volgorde, vanaf begindatum, ziet u hier de geplande evenementen staan.

Dé evenementenhal in Horst aan de Maas

Drumpop

Datum:   zondag 01 november 2009 t/m maandag 02 november 2009

Op 2, 3 en 4 november viert Drumband Jong Nederland Horst haar 50 jarig bestaan in een sfeervol aangeklede Mèrthal. Dit feest bestaat uit verschillende activiteiten. Vrijdag 2 november is er een receptie en een reünie. Op zaterdag is er een spellenmorgen, en in de middag wordt er een clinic/workshop gegeven. Zondag wordt het feestweekend afgesloten met het succesvolle tweejaarlijkse evenement “Drumpop”, met als special act Tambora.

Vrijdag 2 november zal het jubileumweekend beginnen met een receptie van 19.00 tot 20.00 uur, waarin ook een aantal jubilarissen worden gehuldigd. Aan het eind van de receptie wordt het nieuwe instrumentarium, de nieuwe uniformen en het nieuwe logo gepresenteerd. Tevens zal de Drumband hierna een optreden verzorgen. Om 20.30 uur zal er een grandioze reünie plaatsvinden.

Spellenmorgen
Op zaterdagmorgen 9:30 tot 13:00 uur is er voor de jeugd van groep 4 t/m 8 een spellenmorgen georganiseerd. Voor de ouderen is er een hoge klimwand opgesteld waarmee je, onder professionele begeleiding, tot bovenin de Mèrthal kunt klimmen. Computerclub Meldersnet komt op bezoek met hun computers voor het spelen van een spannend spel, en we gaan kijken wie de sterkste is bij het bungee-run spel. Je kunt schatgraven en kratstapelen. Maar natuurlijk is er nog veel meer te beleven! De deelname aan de spellenmorgen is geheel gratis. Het thema van deze spellenmorgen staat natuurlijk in het teken van muziek. Zo kunnen er bijvoorbeeld instrumenten gemaakt worden, waarmee ook muziek gemaakt kan worden. Verder is er nog een spannende quiz waarin mooie prijzen te winnen zijn. Dus komt allen naar de spellenmorgen.

Clinic
De clinic wordt gegeven door niemand minder dan Jeroen de Rijk en Hans Eijkenaar, die als duo door het land toeren als “Eijk en de Rijk”. Jeroen de Rijk is al 7 keer verkozen tot “The best Percussionist of the Benelux”. Hij heeft zijn muzikale talenten vastgelegd op verschillende cd´s. Zijn eerste cd was ‘Speak low’ en kwam uit in 1997. Jeroen heeft al met een groot aantal beroemdheden samen mogen werken. Enkele namen zijn: Trijntje Oosterhuis, Helmut Lotti en Rob de Nijs. Jeroen zal de clinic geven in samenwerking met Hans Eijkenaar. Hans heeft als hoofdinstrument de Drums. Daarnaast bespeelt hij ook percussie, klassiek slagwerk, vibrafoon en ook de piano. Naast het bespelen van allerlei muziekinstrumenten waagt hij zich ook aan het componeren, arrangeren en het produceren van muziekstukken. Ook Hans heeft de laatste jaren met veel muzikanten samengewerkt waaronder Rene Froger, Anouk en Herman Brood. Deze twee heren zullen allerlei technieken laten zien hoe je een bepaald instrument optimaal kunt bespelen. Heb je vragen? Geen probleem! Jeroen en Hans staan hier volledig voor open, en zullen hun uiterste best doen de vragen te beantwoorden. Naast deze zeer leerzame clinic zullen er diverse instrumenten worden gepresenteerd. De clinic zal plaats vinden op zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur en de entree is gratis. De clinic wordt georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in slagwerkmuziek, zowel voor jong als oud. Opgave voor de clinic is niet nodig.

Drumpop
Op zondag zal vanaf 13.30 uur de vierde editie van Drumpop plaatsvinden. In een uiterst sfeervol aangeklede Mèrthal zal modern slagwerk- en “melodische” populaire muziek gespeeld worden door diverse groepen en muziekverenigingen, welke hieraan hun medewerking verlenen. Om het geheel beter tot uitdrukking te laten komen worden de vele optredende groepen en verenigingen deze middag ondersteund door een professionele licht- en geluidsshow, waarbij ook de rookmachine niet zal ontbreken.

De opening van Drumpop zal om 14.00 worden verzorgd door de organiserende vereniging Drumband Jong Nederland Horst, onder leiding van Mark Roosengarten. Het repertoire wat ze deze middag ten gehore zullen brengen zal o.a. bestaan uit nummers zoals “Abba Magic”, een compilatie van de legendarische band Abba. Verder zal de drumband het publiek meenemen in een reis om de wereld waarin de verschillende landen muzikaal aan bod komen. De muziek uit de film The Pirates of the Caribbean zal op deze middag op een unieke wijze ten gehore worden gebracht.

Hierna zal Percussion Unlimited het programma vervolgen. Percussion Unlimited is een “Indoor Drum Theatre” groep uit Loon op Zand. Met “Indoor Drum Theatre” wordt bedoeld dat er concepten uit de Indoor percussion wereld worden toegepast. Concreet uit zich dat bijvoorbeeld in de manier van repeteren, het gebruik van warming-ups, een visuele presentatie van de slagwerkmuziek en het instrumentarium. Het vermaak van het publiek is het belangrijkste aspect bij een optreden van Percussion Unlimited. Deze groep bestaat uit een zogenaamd “Backfield Ensemble” en een ritmische sectie (“Pit”). Het backfield Ensemble speelt op “High-Tension” snares, tenors (quints) en bassdrums. Deze instrumenten zijn karakteristiek voor Drum & Bugle Corps. De groep van enthousiaste slagwerkers streven naar “Drum Theater”, een vernieuwende manier van slagwerk met een sterk visuele presentatie.

Hierna wordt het programma vervolgd met De Pannekletsers uit Tegelen. Deze drumband is ontstaan door behoefte aan een geschikt muziekgezelschap voor verstandelijke gehandicapten, waarvan de leden uit de hele regio komen. De naam de Pannekletser is gekozen omdat Tegelenaren nu eenmaal van oudsher Pannekletsers genoemd worden, maar ook vanwege de fabricage van dakpannen uit Tegelse klei. Elke zaterdag wordt er een ronde gemaakt door het Tegelse centrum waarbij de drumband zich presenteert aan het winkelende publiek.

Drumband Muziekvereniging De Peelklank is afkomstig uit het dorp IJselsteyn, en is onderdeel van Fanfare De Peelklank. Deze drumband heeft in 1994 deelgenomen aan het W.M.C. te Kerkrade. In 2004 nam de slagwerkgroep deel aan de strijd om het landskampioenschap, waar men als derde uit de bus kwam. Het afgelopen jaar ontving de slagwerkgroep voor hun vele verdiensten de cultuurprijs van Vasteloavesvereniging De Piëlhaas uit Venray. De slagwerkgroep bestaat uit 21 leden en staat onder leiding van Peter van de Loo.

Gruppo Agogô uit Maasniel zal zich met volle overgave storten op de Braziliaanse sambamuziek om het publiek mee te laten swingen tijdens hun optreden. De groep bestaat uit 20 enthousiaste percussionisten die de Braziliaanse Samba-muziek een warm hart toedragen.

Special act “Tambora”
Deze middag zal worden afgesloten met de groep Tambora, welke haar oorsprong vindt in 1996 en werd opgericht door Eric Welten en Peter van der Loo. Doordat dit duo binnen de amateur-muziek op het hoogste niveau, alle enigszins maar te behalen titels weet binnen te halen, werd al gauw de overstap gemaakt richting de semi-professionele weg. Vanwege het succes, werd het duo uitgebreid met Rob Spackler. Het instrumentarium varieert van standaard instrumentarium tot stoelen, fietsen, kratten, gereedschap, djembees, kliko’s en al wat maar voor handen is. In 2001 sleept men de REMO Percussion Award 2001 in de wacht tijdens het AMP Percussiefestival te Amsterdam. De media kreeg ook lucht van Tambora en ze werden dan ook uitgenodigd door Rob Stenders, Hart van Nederland, RTL5, Giel Beelen en Gordon. Inmiddels is Tambora uitgegroeid tot een van de meest exclusieve slagwerkgroepen van Nederland, die slagwerk tot een ware kunst weten te maken. Hun optreden laat zien dat er overal ritme uit te halen is. Door de combinatie van standaard slagwerkinstrumentarium met vele huis- tuin- en keukenattributen is het voor veel mensen telkens weer een verassing, en is het zeker visueel een zeer aantrekkelijke act. Door de interacties met het publiek en bijbehorende theatrale omlijsting wordt slagwerkmuziek in een opmerkelijk daglicht geplaatst.

DJ
Het programma zal gedurende het hele drumpop worden gepresenteerd door een in Horst en omgeving zeer bekende DJ, welke deze dag weer zijn talenten als presentator zal laten zien. Door bijdragen vanuit het bedrijfsleven en instanties, is het mede mogelijk geworden om dit evenement te organiseren en de entree vrij te houden.

Op de internetsite www.jnhorst.nl is meer informatie te vinden over Drumpop en het jubileumweekend, en kan men zich nog aanmelden voor de reünie.